HI-MACS® provides an aesthetic finish to the ambitious museum project for a new cultural centre in Kuwait  

This new complex is one of the biggest cultural centres in the world and a scientific model for the excellent technical development, production, logistics and assembly work done by the Spanish firm Proasur, in collaboration with HI-MACS®.

The small emirate in the Persian Gulf and its capital, Kuwait City, are continuing to expand their vast cultural tradition with the opening of a lush new complex, the Sheikh Abdullah Al Salem. Spanning more than 130,000 m2, with 22,000 m2 of exhibition space, its dimensions make it one of the largest cultural centres in the world and one of the biggest investments at this time.

With the creation of this new cultural complex, the hope is to exceed all visitors’ expectations and to serve as a role model on the international stage. To achieve this, an ambitious project was carried out, which relied on the use of high-quality materials like HI-MACS® and the participation of companies from around the world that specialise in the field of museums, like Proasur.

An international project designed to exceed expectations

The Sheikh Abdullah Al Salem Cultural Centre encompasses six main buildings, which accommodate four different museums: the Space Museum, the Science and Technology Museum, the Natural History Museum and the Arabic Islamic Science Museum. The venue is completed by its Fine Arts Centre, a theatre and various cafeterias and restaurants scattered throughout the facility.

The development, production and assembly of the many display elements in three of the four museums were backed by the quality seal of Proasur, the only Spanish company to have participated in the museum component of this cultural centre. A large proportion of the exhibition stands and other museum equipment was made using HI-MACS® Alpine White, a material that was selected for both its functionality and its aesthetic properties. HI-MACS® Natural Acrylic Stone is translucent and thermoformable. Thanks to those qualities, it produces attractive, versatile, functional furnishings with unlimited design options.  

Next-generation technology for the Natural History Museum

Inside the Natural History Museum, the “Our Earth” gallery features the incredible reptiles and mammals that walked the Earth millions of years ago. For the gallery’s display supports, HI-MACS® was chosen, because it is a next-generation material formed of minerals, high-quality acrylic and natural pigments.

Thanks to its non-porous, hypoallergenic, fireproof surface that is resistant to time, abrasion and friction, the polished appearance of HI-MACS® makes it perfect for bearing the full weight of the exhibition, without suffering any kind of damage or imperfection. In addition, because it is highly thermoformable, this material can be moulded into any shape, endowing any project that utilises it with energy and flow. Likewise, it has turned out to be ideal for the creation of backlit museum displays, creating plays of light by means of various milled edges.

In this case, the different display units in the Natural History Museum enjoy lighting embedded below the surface. Thanks to the purity of the Alpine White colour, the visibility and grandeur of each piece are further enhanced.

In line with the clearly creative and functional spirit of the project, HI-MACS® conforms perfectly to the needs of the new Sheikh Abdullah Al Salem Cultural Centre in Kuwait, where Proasur achieved first-rate results that fulfilled their practical role. In this way, history, aesthetics and functionality were combined to offer a pleasing, incomparable cultural experience.

Click here to read the full length of the News Click here to hide the News
Click here to read the full length of the News Click here to hide the News

Available medias

Latest Stories

 
read more read more
30/06/2020
FORMstudio reinvents a Bermondsey Wall Penthouse with HI-MACS®
 
read more read more
11/06/2020
HI-MACS® presents the new Aurora Colours
 
read more read more
05/06/2020
HI-MACS® provides an aesthetic finish to the ambitious museum project for a new cultural centre in Kuwait